Klanteninterview

Je kunt overal een thuis maken

Reizen was altijd al een droom van Maaike van Leeuwen. Toch kwam het er maar niet van. Het leven had eerst nog zoveel andere dingen in petto. Zo ontmoette ze al jong haar man Hanno. Samen kregen ze drie kinderen en kochten ze een huis in Kruiningen. “We hadden al een paar gesprekken gehad met de makelaar, maar de beslissing om daadwerkelijk op wereldreis te gaan stelden we telkens uit. Uiteindelijk besloten we om op 1 januari van dit jaar de knoop definitief door te hakken: op wereldreis gaan of er nooit meer over praten. Het werd het eerste; we vertrekken in mei.”

Maaike en Hanno vertrekken niet alleen. Ze nemen hun drie kinderen mee. Naomi (10), Jelle (6) en Saar (5 maanden) worden volop betrokken bij het aanstaande vertrek. “We kijken bijvoorbeeld samen naar televisieprogramma’s als Ik Vertrek. Ook op TikTok zijn veel filmpjes te vinden van reizende families. Ik merk dat Jelle het allemaal heel leuk vindt. Noami heeft vanzelfsprekend wat meer moeite met het nemen van afscheid van haar vriendinnen. Het achterlaten van familie en vrienden vinden we zelf ook lastig. Daarom starten we in Europa; dan kan er nog makkelijk iemand eens langskomen.”

Huis en haard verkopen

De verkoop van hun woning aan de Dirk Jan Blomstraat werd na die bewuste januaridag razendsnel opgepakt door makelaar Wilco Neeskens. “Wilco was weliswaar op vakantie, maar we mochten hem appen als we een beslissing genomen hadden. Hij heeft alles direct in gang gezet en nog geen maand later was de verkoop rond”, vertelt Maaike. Zij vertelt ook dat ze niet alleen hun huis, maar ook hun complete hebben en houden verkopen. “Als we straks reizen, past al ons bezit in de auto en caravan. Meer hebben we niet nodig. Bovendien, we willen eindigen in Denemarken en daar een nieuw bestaan opbouwen. Het is voordeliger om daar weer spullen te kopen, dan nu alles tijdelijk op te slaan.”

‘Ontprikkelen’

De reis start in mei in Europa. Het is de bedoeling om via Zwitserland naar Spanje en Portugal te reizen om daar te overwinteren. “We reizen met een caravan en een grote voortent, omdat we daarin iets meer ruimte hebben dan in een camper. Omdat Saar nog een baby is, zullen we vaak wat langer op één en dezelfde plek blijven en dan is wat leefruimte wel fijn. De eerste maanden willen we gebruiken om te ‘ontprikkelen’ en te wennen aan deze nieuwe manier van leven. Daarna gaan we wellicht aan de slag via Workaway. We hopen op die manier onontdekte plekken te ontdekken, weg van de toeristische hotspots.” Maaike vertelt dat ze uiteindelijk graag zouden doorreizen naar Australië en Nieuw-Zeeland. “Daarvan dromen we al heel lang.”

Eindbestemming Denemarken

Als hun reishonger gestild is, hopen Maaike en Hanno zich te settelen in Denemarken. Het schoolsysteem, de schone lucht en de aantrekkelijke huizenprijzen maken van dat land een aantrekkelijke eindbestemming. “Natuurlijk gaan we ons huis in Kruiningen missen, maar in feite zijn dat maar bakstenen. Een huis is nog geen thuis. De mooie avonturen die we hopelijk gaan beleven wegen niet op tegen dat bezit. Bovendien, wij zijn ervan overtuigd dat je overal een thuis kunt maken.”