Het energielabel is voor sommige een nieuw begrip bij het kopen of verkopen van een woning. Wat is nou precies een energielabel en waarom moet je er een hebben bij het verkopen of verhuren van een woning.

Voorlopig of defintief?

Iedere eigenaar van een woning heeft een voorlopig energielabel. Dit voorlopige label is opgesteld op basis van woningkenmerken die bekend zijn bij het Kadaster. Denk aan woningtype en bouwjaar. Op basis van dit bouwjaar wordt ook ingeschat hoe het zit met de isolatie.

Voor de verkoop van je woning ben je echter verplicht om een definitief energielabel af te geven aan de koper. Dit definitieve label geeft een indicatie van de energiezuinigheid van de woning en geeft een helder overzicht van de woningkenmerken.

De mate waarin de woning energiezuinig is wordt aangegeven aan de hand van labels. Dit varieert van A+++ tot en met G. Een woning met een A+ label is het meest energiezuinig en woning met een G-label het minst.

Een definitief label regelen

Weet je niet zeker of je een voorlopig of definitief label van je woning hebt. Kijk dan eerst op energielabel.nl. Nog geen definitief label? Geen probleem! Echter sinds 2021 zijn de regels omtrent het energielabel wel aangescherpt. Voorheen kon het energielabel eenvoudig online worden aangevraagd. Sinds januari 2021 ligt dat toch net even iets anders. Om een definitief label van je woning te ontvangen is het vanaf 2021 verplicht om een vakbekwaam adviseur een label op te laten stellen. De energieadviseur komt bij jou aan huis. Tijdens zijn bezoek bekijkt hij de huidige isolatie en warmte voorziening van de woning. De energieadviseur berekent hoeveel energie er nodig is voor verwarming, ventilatie, warm water en koeling van de woning. Het definitieve label van de woning blijft maar liefst 10 jaar geldig.

Ben ik verplicht om een label te hebben?

Al sinds 2008 is het bij verkopen of verhuren van een woning verplicht om een label te hebben. Het label moet gereed zijn zodra je jouw woning in de verkoop of verhuur zet.

Advies bij aanvraag

Geen idee hoe je dit nu verder moet aanpakken? Geen nood! Wij helpen je graag bij de aanvraag van het energielabel. Wij regelen voor u een bekwame energieadviseur. Zo weet je altijd wie er voor de deur staat. Vraag direct het energielabel aan via onderstaand formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.