In plaats van bolussen, serveren we croissants

Bart en Esther Remeeus jagen hun dromen na. De opening van een eigen bakkerij was zo’n droom. Ruim zeven jaar lang waren zij de drijvende krachten achter Bakkerij De Smaak Kraker aan de Hoofdweg in Rilland. De coronapandemie en de gunstige woningmarkt zette hen aan het denken. “Toen in die periode een hotel in Duitsland op ons pad kwam, realiseerden we ons wat voor wissel het bakkersvak op je trekt; het is hard werken en vrijwel altijd ’s nachts. Uiteindelijk ketste het Duitse plan af, maar de droom bleef. Na een paar vakanties in Frankrijk hebben we ons oog laten vallen op een hotel daar. Het duurt even voordat alles in kannen en kruiken is, maar onze toekomst ligt daar.”

Esther vertelt dat zij de bakkerij in 2015 openden. Bart was jong als kok begonnen, maar ging daarna verder met de bakkersopleiding. De eigen bakkerij was een droom die uitkwam. “Toen het tijdens de coronapandemie een stuk rustiger werd, realiseerden we ons hoe druk we het altijd hadden. Door dat hotel in Duitsland gingen we op een andere manier naar de toekomst kijken. We dachten eerst aan het overnemen van een camping, maar toen we dit hotel zagen waren we direct verkocht.”

Betrokken makelaar
De vondst van ‘hun’ hotel valt vrijwel gelijk met de eerste contacten met de kopers van de bakkerij. Esther is enthousiast over de manier waarop makelaar Martin van Ieperen hen heeft geholpen. “We hebben veel tijd verloren door eerst in zee te gaan met een andere makelaar. Dat verliep zodanig stroef dat we besloten over te stappen naar Neeskens Makelaars. Martin heeft de verkoop heel voortvarend opgepakt en we zijn steeds goed begeleid. Ik waardeerde hem daar al om, maar we ervaren nu in Frankrijk eens te meer hoe waardevol het werk van een betrokken makelaar is. In Frankrijk werkt het namelijk compleet anders. Je moet daar alles zelf uitzoeken en zo’n aankooptraject duurt daardoor maanden.”

Perfecte locatie
Hoewel de verkoop nog niet 100% rond is, zijn Bart en Esther druk met het maken van plannen. En niet alleen zij, óók hun kinderen (9 en 12 jaar) kijken erg uit naar het nieuwe avontuur. “We hebben inmiddels alle vier al ruim een jaar Franse les, zodat we ons een beetje kunnen redden”, vertelt Esther. Voor ‘Ik Vertrek’- verhalen, zoals in het gelijknamige televisieprogramma, is ze niet bang. Het hotel én de bijbehorende camperplaats is dik in orde. “Het hotel telt 12 kamers en we hebben ruimte voor 25 campers. De locatie is perfect! Blesle ligt in het departement Haute-Loire, in de regio Auvergne. Het plaatsje is bekroond als één van de mooiste dorpen in heel Frankrijk! Het hotel zelf ligt aan een riviertje, mooi tussen de bergen. De school is dichtbij evenals de doorgaande weg. Het hotel is daarmee ook een uitstekende tussenstop voor mensen op doorreis naar Spanje.”

Familie missen
Inmiddels staan Esther, Bart en hun kinderen te popelen om naar Frankrijk te gaan. “We willen vooralsnog weinig veranderen aan het hotel. Natuurlijk gaan we een uitgebreid ontbijt serveren. Dat mag je verwachten van een bakker. In plaats van bolussen bakt Bart dan croissants. En met zijn achtergrond als kok willen we ook het restaurant nieuw leven in blazen. Zelf kijk ik uit naar het heerlijke weer en de wintersportmogelijkheden op minder dan 40 minuten rijden. Of we iets gaan missen? Ja natuurlijk wel, onze vrienden en naaste familieleden!”