De persoonlijke contacten maken mijn werk zo leuk

Register makelaar en taxateur Wilmar van Haaften start bij Neeskens Makelaars in Yerseke. Van daaruit richt hij zich meer en meer op het werkgebied Tholen, de regio waar hij zelf woont met zijn vrouw en kinderen. Drie jaar geleden doet zich de kans voor om vanuit het nieuwe kantoor in Tholen te gaan werken. Die grijpt Wilmar enthousiast. Als we een dag met hem op stap gaan, legt hij vooraf uit wat het werk voor hem zo leuk maakt. “Bij een makelaar denk je al snel aan huizen. Toch gaat het bij mij in de eerste plaats om de persoonlijke contacten.” Dat treft, samen met Wilmar ontmoeten we vandaag tal van woningverkopers, kopers en woningzoekers.

“Ik vind het leuk om mensen goed te informeren en adviseren. Dat kan alleen door echt geïnteresseerd te zijn.''

De werkdag start zoals gewoonlijk op het mooie kantoor in het centrum van Tholen. Wat opvalt, zijn de grote raampartijen, waar volop ruimte is om het woningaanbod te presenteren. Wilmar begint bij het koffiezetapparaat. Pas met een kop koffie in zijn hand kunnen de werkzaamheden starten. Hij klapt zijn laptop open, terwijl inmiddels ook zijn twee collega’s Jeany Butijn en Anne Bout binnenkomen. “Het is fijn om de ochtend zo te beginnen. Ik lees mijn e-mails en bereid de afspraken voor die ik vandaag heb. Zo heb ik straks een verkoopgesprek met de eigenaren van een woning in Stavenisse. Ik vind het belangrijk om hen straks zo volledig mogelijk te kunnen adviseren, bijvoorbeeld over de waarde van hun woning.”

Informeren en adviseren
Halverwege de ochtend stapt Wilmar in zijn auto richting Stavenisse. Hij krijgt onderweg een paar telefoontjes, maar is keurig op tijd voor zijn afspraak. Het verkoopgesprek verloopt prettig. Het is duidelijk dat Wilmar in zijn element is. “Ik vind het inderdaad heel leuk om mensen goed te informeren en adviseren. Dat kan alleen door echt geïnteresseerd te zijn.  Wie zijn deze mensen, wat zijn hun plannen en hun dromen en hoe verhoudt zich dat tot de verkoop van hun woning.” Wilmars gedrevenheid blijft niet onopgemerkt, want deze woningeigenaren besluiten direct hun woning via hem te verkopen. “Heel fijn”, aldus Wilmar. “Natuurlijk gebeurt dat niet altijd. Soms willen mensen het gesprek even laten bezinken, wat ook logisch is. In dit geval zet ik alles zo snel mogelijk in gang. Daarom bel ik direct met kantoor zodat zij een afspraak kunnen inplannen voor de woningopname en de fotograaf.”

Taxatierapport opstellen
Als Wilmar buitenstaat, is het bijna lunchtijd. Hij rijdt terug naar kantoor om samen met Jeany en Anne te lunchen. “Jeany verzorgt altijd de lunch. Het is gezellig om even samen te eten. Natuurlijk bespreken we het werk, maar we nemen ook de tijd om gewoon even te kletsen.” Na de lunch pakt Wilmar opnieuw de auto. Dit keer voor een taxatie van een woning in Tholen. “De potentiële kopers van de woning hebben een taxatierapport nodig voor hun hypotheekaanvraag. Daarvoor noteer ik allerlei gegevens van de woning, neem ik de maten op, maak ik foto’s en beoordeel ik de bouwkundige staat. Uitwerken lukt vandaag niet, maar gelukkig morgen wel. Ik streef ernaar om het taxatierapport na twee dagen gereed te hebben. Ik weet hoe belangrijk dit is voor woningkopers.”

Bezichtigingen begeleiden
Veel tijd heeft Wilmar niet, want als hij op zijn horloge kijkt, ziet hij dat hij door moet naar een woning in Sint Philipsland. Daar heeft hij kort achter elkaar drie bezichtigingen gepland bij een mooie eengezinswoning. “Leuke mensen, erg belangstellend ook. Enkelen kwamen van buiten Tholen, dus heb ik ook wat verteld over de voorzieningen op het eiland en de omgeving”, aldus Wilmar. “Na afloop heb ik direct even gebeld met de eigenaren. Zij zijn natuurlijk erg nieuwsgierig, dus ik heb verteld hoe het verliep én dat ik wel serieuze belangstelling proefde bij één koppel.” Tijdens deze dag met Wilmar treffen we het, want zijn laatste afspraak vandaag is bij de notaris. Althans, eerst gaat hij naar de woning, die zo dadelijk zal passeren. Samen met de verkopers en kopers doet hij een korte inspectie.

Gezellig thuis
Het wordt al donker als Wilmar vandaag voor de laatste keer naar kantoor gaat. Hij ruimt op en hangt de sleutels terug die hij vandaag gebruikt heeft. Tijd om naar huis te gaan. Daar wachten zijn vrouw en twee jonge kinderen op hem. “Heerlijk om thuis te zijn, even stoeien met de jongens en dan gezellig samen eten. Het was een drukke dag, maar stil zitten is niet mijn ding. Daarom ga ik zo nog even de tuin in”, lacht Wilmar. “Of ik moet toch nog een telefoontje krijgen voor mijn werk, dan gaat dat voor.”