Interview

De fijnste werkdag? Als mijn werk is afgerond.

Ankie Vermerris-Niewenhuijse werkt al vijftien jaar als assistent makelaar bij Neeskens Makelaars. Zij startte op het kantoor in Yerseke, maar werkt nu al zeker negen jaar op de vestiging in Goes. In die vijftien jaar tijd werd ze moeder van drie kinderen. Een taak die vanzelfsprekend veel van haar tijd vraagt. Als we haar vragen wat voor haar een fijne werkdag is, antwoordt ze: “Een dag waarop ik veel heb kunnen afronden.” Dat treft! Precies op de dag dat wij met haar op stap gaan, heeft ze zo’n dag!

In een gezin met kinderen van 10, 8 en 4 jaar oud start de dag al aan de ontbijttafel met een behoorlijke drukte. Iedereen moet immers op tijd op school en op het werk zijn. Omdat Ankies man vandaag thuis werkt, kan zij halverwege het ontbijt al met een gerust hart de fiets pakken. Tegen half negen komt ze aan op het kantoor. Het eerste wat ze doet, is het koffiezetapparaat aanzetten en gelijk daarna de computer en de telefoon. Ondertussen druppelen ook haar collega’s binnen. Iedereen begroet elkaar opgewekt. “Iedere werkdag begint met het checken van de e-mails en mijn taken voor vandaag. Ook controleer ik ’s ochtends altijd direct of we via onze website aanvragen hebben binnengekregen voor een bezichtiging. Nu is dat het geval. En leuk! Het is voor een woning in Kloetinge, die we nog maar net in portefeuille hebben. Ik ga zo eerst met deze mensen bellen en plan dan de bezichtiging in.”

Nieuwe woning in portefeuille

Terwijl Ankie geniet van haar koffie, reageert ze op de eerste mails en beantwoordt ze de telefoontjes die regelmatig binnenkomen. “In de mailbox zit een bericht van één van onze makelaars met een nieuwe woning die we in portefeuille krijgen. Dat is altijd heel leuk! Om een en ander zo snel mogelijk in gang te zetten, pak ik dat snel op. Ik check de naam van de verkopers, het adres en de vraagprijs en maak vervolgens een dossier aan. Zo vraag ik onder andere noodzakelijke stukken op bij het kadaster. Voor de woningeigenaren regel ik een Move-account. Dat is een online dossier waarin ze allerhande informatie kunnen uploaden. Als dat allemaal gedaan is, maak ik tot slot een ‘Opdracht tot dienstverlening’. Deze stuur ik op naar de verkopers en natuurlijk houd ik in de gaten of we deze ondertekend retour krijgen.”

Al ruim 15 jaar in dienst bij Neeskens Makelaars

Nauwkeurig werk

De tijd vliegt. Het is inmiddels al elf uur. Ankie krijgt van de makelaar bericht dat de mooie jaren-dertig woning in Goes is verkocht en vraagt haar de koopakte op te stellen. Dat lukt nog net voor de lunchpauze. “Vanzelfsprekend vraag ik eerst de gegevens van de koper op. Vervolgens ga ik met de koopakte aan de slag. Dat is echt wel nauwkeurig werk. Ik vind het belangrijk dat alles precies klopt met de afspraken die gemaakt zijn. In dit geval begreep ik dat de kopers nog een bouwkundige keuring willen laten doen. Dat kan natuurlijk. Zodra de koopakte in concept gereed is, stuur ik deze ter controle op.” Ankie beantwoordt nog een telefoontje over een woning in Wolphaartsdijk en gaat dan met haar collega’s lunchen. Daarvoor schakelen ze voor een half uur de telefoon door naar de collega’s in Yerseke. “Behalve eten, gebruiken we dit half uur ook altijd om gezellig bij te kletsen. Soms over het werk, maar veel vaker gaat het over de kinderen en onszelf.”

Van verkoop tot nieuwbouw

Na de lunch gaat Ankie eerst aan de slag met opvallend leuke doosjes. “Ja, die zijn mooi hè”, antwoordt Ankie. “Die vouw ik alvast voor morgen. We hebben verschillende versies nodig. Zo heeft de makelaar een bezichtiging. Daarin doe ik onder andere een brochure, vragenlijst en Tony Chocolonely chocolaatjes. Morgen is er ook een inspectie. Dat gebeurt altijd vlak voor het passeren van een woning bij de notaris. Daarvoor maak ik voor kopers en verkopers een leuk pakket met een fles wijn met een foto van de woning.” De rest van de middag is Ankie actief met telefoon, mail en ander administratief werk.  Als er belangstellenden binnenstappen voor nieuwbouwproject Platepolder in Heinkenszand maakt Ankie even een praatje en biedt ze koffie aan alvorens de makelaar het gesprek overneemt.

Van werkmodus naar de mama-rol

Tegen vijf uur constateren we samen met Ankie dat haar werkdag is omgevlogen. Hoe kan het ook anders met zoveel afwisseling. Als alles is afgerond en afgesloten, pakt Ankie de fiets terug naar huis in Kapelle. Natuurlijk dat is best even een stukje fietsen, maar voor Ankie precies net genoeg om haar werkmodus uit te kunnen schakelen en de rest van de dag en morgen weer gewoon lekker de zorgzame moeder te zijn, zoals haar man en kinderen haar kennen.