Fotografe Laura Bostelaar is druk in de weer. Bij haar werk komt namelijk veel meer kijken dan alleen mooie plaatjes schieten. “Woningen opmeten en nieuw aanbod online zetten horen ook bij mijn taken. Ik besteed ongeveer de helft van mijn dag achter mijn bureau.”

Zeven uur ’s ochtends. Huize Bostelaar ontwaakt. Laura haalt de kinderen uit bed, maakt ontbijt en bereidt zich voor op de dag. Rond een uur of acht komt de oppas, waarna Laura op weg gaat naar ‘kantoor Goes’. “Grappig, ik solliciteerde hier twee jaar geleden als secretaresse. Maar Wilco Neeskens wist dat ik fotografeerde en ze zochten eigenlijk ook een fotograaf. Zo rolde ik in deze functie. Uiteindelijk maar goed ook. Zo heb ik niet alleen van mijn jarenlange hobby mijn werk gemaakt, ik krijg ook een uniek kijkje in het leven van mensen. Ik hoor zoveel bijzondere verhalen. Daar kan ik echt van genieten.”

Koffietijd

Eenmaal op het werk, rond half negen, is het eerst koffietijd en praten de collega’s even bij. Wat staat er allemaal op de planning, hoe staat het ervoor met de verkoop? Daarna stapt Laura weer in de auto, op weg naar de eerste klant.

3D-camera

“Ik begin altijd met de Matterport. Deze 3D-camera maakt een complete opname van alle ruimtes, waarna deze een digitale omgeving creëert waarin je kunt rondkijken. Dat proces duurt lang, daarom doe ik dat als eerste. Het huis moet voor de Matterport echt spic en span zijn. Bij het maken van gewone foto’s kun je eventueel nog wat spullen achter een deur verstoppen, maar deze camera maakt een scan van 360 graden, waardoor alles zichtbaar is. Dus dan val je alsnog door de mand”, grapt Laura. Wanneer de scan klaar is begint de fotosessie. “Sommige huizen zijn erg knus en gezellig. Daarvoor heb ik een speciale lens, zodat ik die sfeer nóg beter kan uitlichten.”

Meten is weten

Na het creatieve gedeelte komt het technische aspect van haar werk. “Ik meet elke kamer in het huis. Op basis van de afmetingen teken ik een plattegrond van de woning. Soms hebben mensen nog bouwtekeningen, dat maakt mijn werk een stuk eenvoudiger.” Als laatste zet Laura het verkoopbord in de tuin. “Die neem ik mee vanaf kantoor. Scheelt de makelaar weer een ritje.” Rond half elf is Laura klaar bij de eerste klant en gaat ze weer richting kantoor.

“Met de Matterport-opnames kunnen mensen online rondkijken in een woning”

Woning snel online

Terug achter haar computer begint het verwerkproces. “Het is méér dan alleen foto’s uitzoeken en een plattegrond tekenen. Ik schrijf ook de tekst voor op de website en voer alle algemene kenmerken van het huis in het systeem in. Daarna zet ik de woning online.” Tussen de bedrijven door plaatst Laura, samen met haar collega Arminda, vaak nog iets op social media. Bijvoorbeeld nieuw aanbod, of een update over een bouwproject. Inmiddels is het kwart voor één, tijd voor een boterham. Na de pauze vertrekt Laura naar de volgende klant, waarna het hele proces zich herhaalt.

Ontspannen

Het is vijf uur en Laura heeft haar taken afgerond. “Elke dag heb ik twee afspraken. Het is fijn wanneer ik alles af krijg, zodat ik de volgende dag met een schone lei kan beginnen.” Ze haalt haar kinderen op en zet daarna de pannen op het vuur. Nadat ze de kinderen welterusten heeft gekust gaan de beentjes omhoog. “Lekker ontspannen met mijn man op de bank. Niet elke avond, hoor. Ik fitness twee keer in de week. Dat geeft weer nieuwe energie.”